2012. 09. 06.

Szarvasgomba ünnep Gödöllőn

Szeptember 28-29-30-án, immáron második alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Bor –Szarvasgomba Ünnepet. A kezdeményezést a Gödöllői Erzsébet Királyné Étterem hagyományteremtő szándékkal hívta életre négy éve, amihez a Gödöllői Szarvasgombász Egylet tavaly csatlakozott, így az italok és étkek királyai szép párost alkotva remek rendezvényt alakítottak. Az esemény helyszíne a város megújult főtere, illetve az Erzsébet királyné szálloda környéke.
A szervezők célja, hogy a szarvasgomba kultúráját ápolják, tovább vigyék, hiszen ez Magyarországon az elmúlt évtizedekben feledésbe merült. Magyarország még a XX. század elején is szarvasgomba nagyhatalomnak számított, sajnos azonban ma ez már nem mondható el, annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg is százhatvan szarvasgomba fajt tartanak nyilván, amiből hat-nyolc alkalmas emberi fogyasztásra.
 
Az ősz erre kiválóan alkalmas, hiszen ekkor érik be a legtöbb szarvasgombafaj, tehát a rendezvényen a magyar szarvasgomba fajokat ismerhetik meg az érdeklődők, így a nyári szarvasgombát is, aminek Magyarország az egyik legnagyobb "előállítója". Ehhez kapcsolódnak a legszebb magyar borok, neves pincészetektől.
A Bor – Szarvasgomba Ünnep nem csak gasztronómiai esemény, hanem szakmai találkozó is, ahol bemutatkoznak a szarvasgombával foglalkozó szakemberek, a magyar szarvasgombászok és kutyáik, a magyar szarvasgombás termékeket gyártó cégek és kiskereskedők, bemutatkoznak a magyar szarvasgomba ültetvények.
 
Mindenki számára izgalmas csemegézési lehetőség lesz a szarvasgombás ételek kóstolója, amit mesterszakácsok készítenek el. A szervezők idén meghívják Gödöllő város neves éttermeit, hogy bemutassák, mi mindent lehet szarvasgombával főzni és sütni.
A szervezők nem csak a felnőttekre gondolnak, hanem a gyermekekre is. Idén abszolút premier és ingyenes gyermekfoglalkozásként gyermek szarvasgombászokat képeznek ki, akik remélhetőleg tovább viszik ezt a csodálatos mesterséget. Ezen kívül lesz kutyás keresési bemutató gyerekek, és mester triflászok segítségével. Idén vendégül látják pl. a Nemzetközi Nyári Szarvasgomba Konferencia 30 országból érkező kutatócsapata. Fellép Kató Árpád gitárművész, Annus Réka népi énekes, és beszélgetnek Péter Petrával, Futó Tamással, azaz Futó Tanár Úrral a főzés titkairól, és sok neves szarvasgombásszal a szombati nap folyamán.
A kezdeményezés célja, hogy bebizonyítsák, nemzeti kincsünk, a szarvasgomba és a bor, első sorban nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.

A Szarvasgomba Ünnepen a Solier Cafe is bemutatja szarvasgombás süteményeit, bon bonjait és ételkülönlegességeit, melyet a helyszínen meg is lehet vásárolni!
Szarvasgombás termékeink:
  • Szarvasgombás Solier krémes
  • Gödöllői krémes - Terféziás (homoki szarvasgombás) vaníliás-almás krémes 
  • Szarvasgombás bon-bonok, csokoládék
  • Szalagos fánk, terféziás-vaníliás krémmel
  • Szarvasgombás-kacsamájas tartlette
  • Szarvasgombás- juhsajtos tartlette
  • Szarvasgombás-burgonyás pogácsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése