2011. 10. 07.

Terfézia és a krémes....

Gödöllői Terféziás krémes
...hogy jön össze ez a kettő? Nagyon jól! Először amikor szóba hoztam, hogy Homoki szarvasgombával ízesítjük a krémest, furcsa grimaszokat kaptam válaszul. Ezek után egyszerűen nem árultuk el, hogy Terféziát használtunk ízesítéshez és mondanom se kell, hogy imádták a krémest. A süteményt Gödöllői krémes névre kereszteltük el, egyrészt, hogy erősítsük Gödöllő és a szarvasgomba kapcsolatát, másrészt pedig a felhasznált Terfézia, Gödöllőről és környékéről származott. Röviden; Mandulás linzertészta alapra almás-körte ragut terítünk, amelyre egy vaníliás, Terféziával aromatizált főzött krém kerül és végül leveles tészta lapot teszünk a tetejére. Kellemes, harmonikus íz-hatású krémes, a vanília, alma, körte és mandula ízek szépen harmonizálnak a szarvasgomba ízével.


A Homoki szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides ),  ami valójában nem is szarvasgomba, nagyon jól használható desszertek, sütemények,  pralinék ízesítésére is, mivel enyhén édeskés az íze. Szép párt alkot a mandula, a fehér csokoládé, a vanília, az alma és a körte ízeivel. 
Gumója almaméretű, gömbölyded formájú, fehér, sárgás-fehér, okker színű. Felülete sima, néha repedezett, vékony burkát nem lehet lehúzni. A nagyobb példányok mérete az 500-600 grammot is elérheti. Vágásfelülete sárgás, okkeres, belsejében (gléba) kamrácskák találhatók, fehéren erezett. Illata fiatalon enyhe, később camembert-re hasonlít, túlérett korában kellemetlenné válik. Az egyetlen édes ízű szarvasgomba, mely főként akácerdőkben található hazánkban. Hungaricumnak is tekinthető (Hungarian sweet truffle), mivel elsősorban a Kárpát-medence területén fellelhető. Augusztustól, Októberig terem. Egyetlen biztos mikorrhiza partnere a fehér akác.

1 megjegyzés:

  1. Csak ámulok és bámulok. Először azt hittem, Terézia... Milyen izgalmas íz lehet!

    VálaszTörlés